Hållbar Hälsa

Skapa hållbara & hälsosamma kostvanor.

Jag träffar många som önskar att styra upp våra kostvanor till det bättre.

En stor andel av dem som vänder sig till mig har redan gjort ett flertal försök men har uppgivet kastat in handduken när det blivit för tufft på sikt. I många fall beror det på att man varit för hård med sig själv, att man begränsat energiintaget för mycket, exkluderat viktiga komponenter eller att den kosthållning/diet man hoppat på varit för enformig eller tråkig. Istället för att dras in i dietträsk och kortsiktiga lösningar hoppas jag kunna inspirera dig att skapa hållbara och trivsamma kostvanor som håller på sikt. Mål som att må bättre, bli stark, mer hälsosam eller känna sig trygg i sig själv kan inte grundas på destruktiva tankar, strikta dieter och straffbetingade tillvägagångssätt. Eller hur? För att må bättre, bli starkare, mer hälsosam och känna sig mer trygg i sig själv behöver du bygga en väg grundad på positiva tankar och känslor samt en näringsrik, tillåtande och hållbar kosthållning. Jag vill uppmuntra dig att välja en väg med fokus på hälsa och välmående! Fokusera på en balanserad och hälsosam kost utan extrema åtgärder eller begränsningar.

Nedan följer några simpla men effektiva tips som kan hjälpa dig att komma igång.

PLANERA DINA MÅLTIDER

Använd några minuter av din tid till att sätta dig ner och planera hur veckans måltider ska se ut. Detta besparar dig massor av tid och stress i kommande vardag samt ökar sannolikheten att göra hälsosamma val i veckan. 

STORHANDLA

När du skapat en tydlig veckoplan kan du smidigt utforma en handlingslista därefter och passa på att storhandla. När du har en lista att gå efter kan du se till att allt finns hemma inför kommande vecka. Väljer du istället att småhandla titt som tätt under veckan (kanske samtidigt som du är hungrig och trött) är risken stor att annat slinker ner i varukorgen och sabbar dina veckoplaner. 

GÖR STORKOK OCH MATLÅDOR

Om du anser att tid eller ork inte räcker till för att laga mat varje kväll eller om du har svårt att göra hälsosamma val på jobbet kan du förebygga bägge problem genom att göra matlådor. När du väl tar dig tiden att laga något bra kan du ju passa på att laga flera portioner. Gör det lätt för dig själv att göra hälsosamma val när hungern kryper sig på!

HA MELLANMÅL REDO

Planera för att vara steget före! Vi vet alla att vi kommer bli hungriga förr eller senare och troligtvis har du ett hum om när på dagen hungern infaller. Se då till att vara förberedd med ett bra mellanmål. Exempelvis frukt och nötter, en hemmagjord bar, lite yoghurt och granola eller kanske en smoothie. På så sätt kan du undvika mindre hälsosamma alternativ när du är på jobbet eller på språng.

 

Det kan låta som enkla tips men de är otroligt effektiva för att skapa en stabil och balanserad grund att stå på. Med hälsosamma måltider förberedda och planerade med jämna mellanrum, blir det lättare för dig att behålla energin i balans, vara medveten i dina beslut och skapa en mer hälsosam tillvaro. 

 

Lycka till!

Clara Mo Stagliano

Näringsfysiolog & personlig tränare 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published